Unilever spune că oferta a fost făcută pentru unitatea de consum de 50 de miliarde de lire sterline a GSK

Unilever a abordat GlaxoSmithKline cu privire la o potențială achiziție a joint venture-ului său pentru sănătatea consumatorilor cu Pfizer, pentru până la 50 de miliarde de lire sterline, în ceea ce ar putea deveni una dintre cele mai mari oferte de pe piața londoneză.

Grupul de bunuri de larg consum a declarat sâmbătă că „a abordat GSK și Pfizer cu privire la o potențială achiziție a afacerii”. Oferta oficială a fost nesolicitată. GSK a refuzat să comenteze.

„GSK Consumer Healthcare este lider în spațiul atractiv al sănătății consumatorilor și ar fi o potrivire strategică puternică, deoarece Unilever continuă să își remodeleze portofoliul. Nu poate exista nicio certitudine că se va ajunge la vreun acord”, a adăugat Unilever.

The Sunday Times, care a raportat pentru prima dată oferta, a declarat că producătorul de săpun Dove și de înghețată Magnum a oferit aproximativ 50 de miliarde de lire sterline pentru divizie la sfârșitul anului trecut, dar a fost respins.

Analiștii au evaluat afacerea la aproximativ 47-48 de miliarde de lire sterline, sugerând că oferta nu a inclus o primă semnificativă sau economii din sinergiile dintre cele două companii de consum.

Unilever a refuzat să comenteze dacă va reveni cu o ofertă mai mare.

GSK s-a pregătit să desprindă divizia, o societate în comun cu Pfizer, care produce analgezice Panadol, medicamente Theraflu pentru răceală și gripă și decongestionant Otrivin. Noua divizie ar fi condusă de Brian McNamara, iar consiliul său de administrație urmează să fie prezidat de Dave Lewis, fostul director executiv Tesco.

Investitorii activiști, inclusiv fondul speculativ american Elliott Management, au făcut presiuni asupra Emma Walmsley, directorul executiv al GSK, să exploreze alte opțiuni – inclusiv o vânzare – dacă poate genera profituri mai mari pentru acționari. Walmsley plănuiește să folosească încasările din spin-off pentru a susține conducta slabă a afacerii farmaceutice și de medicamente.

Pfizer deține 32% din divizie, pe care GSK a spus că o va lista la Londra în acest an, deși grupurile de capital privat au analizat și o potențială achiziție.

O cumpărare Unilever ar fi una dintre cele mai mari de pe piața londoneze, reunind a treia companie ca mărime a FTSE cu o divizie care, dacă este independentă, ar fi în top 20. Ar fi rivalizată doar de achiziția de către Vodafone a germanului Mannesmann în 1999 și achiziția de către AB InBev a SABMiller în 2016.

Abordarea a venit în momentul în care Unilever, deja unul dintre cele mai mari grupuri de bunuri de larg consum din lume, încearcă să reînnoiască impulsul după o perioadă de creștere a vânzărilor.

Prețul acțiunilor sale a încetinit de când directorul executiv Alan Jope a preluat conducerea în 2019, iar investitorul de top 10 Terry Smith a atacat săptămâna aceasta compania ca „lucrează sub greutatea unui management care este obsedat să afișeze în mod public acreditările de sustenabilitate în detrimentul concentrării asupra fundamentele afacerii”.

Alți investitori au contestat acest lucru, dar cei mai mulți sunt de acord că compania trebuie să abordeze performanța sa slabă. Anul trecut, a fost de acord să-și vândă divizia de ceai, care a fost un obstacol pentru creștere, pentru 4,5 miliarde de euro către grupul de capital privat CVC, dar nu a făcut încă o achiziție majoră sub Jope.

În 2018, Unilever a convenit să cumpere afacerea GSK cu băuturi naturiste, inclusiv marca Horlicks, în India și alte piețe asiatice, pentru 3,3 miliarde de euro. De asemenea, a achiziționat o serie de mărci de sănătate pentru consumatori mici, inclusiv Smarty Pants, suplimente Olly și Onnit și amestecuri de băuturi Liquid IV.

Add Comment