Sherlock nu și-a revenit niciodată după ce a supraviețuit propriei sale morți, 10 ani mai târziu

MCel mai bun prieten al tău, Sherlock Holmes, a murit.” Asta i-a spus Dr. John Watson (Martin Freeman), traumatizat al lui Sherlock, terapeutului său în deschiderea șocantă a filmului „Căderea Reichenbach”. Dar era el?

Se împlinesc 10 ani în acest weekend de când acel episod s-a încheiat cu detectivul super-geek al lui Benedict Cumberbatch părând să se sinucidă sărind de pe acoperiș. De atunci, a devenit unul dintre cele mai discutate cliffhangers TV Dallasinfamul lui „Cine l-a împușcat pe JR?” poveste cu trei decenii înainte. Cu toate acestea, în contrast puternic cu supraviețuirea miraculoasă a protagonistului său, spectacolul în sine nu și-ar fi revenit niciodată.

Repornirea contemporană de la BBC a povestirilor clasice polițiste ale lui Sir Arthur Conan Doyle – concepută de Medic care absolvenții Steven Moffat și Mark Gatiss – au debutat cu doi ani mai devreme. Vânzător, plin de duh și minunat interpretat, a fost un fenomen cultural instantaneu.

Sherlock a devenit cel mai vizionat serial dramă din Marea Britanie din secolul 21 – cel puțin până în prezent Linia de serviciu a venit de-a lungul. Primul serial a făcut cumberbatch (ai cărui fani s-au autointitulat „Cumberbitches”) o stea care dezvăluie internetul, a câștigat Emmy și Bafta și a fost sindicalizat în întreaga lume. Chiar și paltonul Belstaff de 800 de lire sterline a lui Holmes a devenit vândut.

Următoarea serie, care a avut premiera în ziua de Anul Nou 2012, s-a bazat pe acel succes cu îmbrăcăminte și pomeți ascuțiți. A împins ratingurile peste pragul de 10 milioane și i-a făcut pe Cumberbitches și mai fierbinți sub gulerele lor Belstaff răsturnate. Cursa în trei părți a atins punctul culminant pe 15 ianuarie, cu o tranșă bazată în mare parte pe povestea lui Conan Doyle Problema finală, în care se presupune că Holmes și dușmanul său James Moriarty s-au prăbușit până la moarte din cascada Reichenbach din Elveția.

Echivalentul TV din 2012 a descris planul lui Jim Moriarty de „criminal consultant” de a discredita și de a-și ucide principalul inamic. El a convins publicul că Holmes și-a falsificat cazurile celebre, distrugându-i reputația și conducându-l la sinucidere. Realizând că viața lui era în mare pericol, Sherlock a vizitat-o ​​pe patologul Molly Hooper (Louise Brealey) în laboratorul ei din St Bart, înainte de a aranja să-l întâlnească pe Moriarty (peisajul Andrew Scott) pe acoperișul spitalului.

Într-o confruntare pronunțată, Moriarty i-a dat lui Holmes un ultimatum: mor prin sinucidere sau asasinii i-ar doborî simultan pe Watson, pe proprietara lor, doamna Hudson (Una Stubbs) și pe DI Greg Lestrade (Rupert Graves). Sherlock a dedus că Moriarty trebuie să aibă o modalitate de a-i anula pe ucigași – moment în care Moriarty s-a împușcat. Opțiunile lui Sherlock au fost închise. Singura modalitate de a-și salva prietenii era să sară.

Watson a privit îngrozit de pe stradă cum lebăda Holmes se scufunda de pe acoperiș. S-a împiedicat, îndurerat, în timp ce cadavrul însângerat era întins în targă. Am văzut prima pagină tabloid cu titlul „Sinuciderea unui geniu fals”. Cu toate acestea, când Watson a vizitat mormântul lui Sherlock, bărbatul însuși a fost văzut urmărind de la o distanță discretă. Naţiunea icni. Creditele au trecut.

Cum a scos-o? Dați speculații febrile pe rețelele sociale. Forumurile de fani au explodat cu teorii care implică manechine, droguri halucinogene și cadavre de la morga lui Molly. Secvența a fost derulată la nesfârșit și analizată cu atenție. Moffat a alimentat speculațiile spunând cu ticăloșie că există „un indiciu pe care toată lumea l-a ratat”. Holmes s-ar putea să nu fi murit în acel salt dramatic, dar unii ar spune că serialul a murit. Când Sherlock bărbatul a sărit de pe acoperiș, Sherlock spectacolul a sărit fără îndoială rechinul.

Accesați streaming nelimitat de filme și emisiuni TV cu Amazon Prime Video Înscrieți-vă acum pentru o încercare gratuită de 30 de zile

Inscrie-te

Dezvăluirea așteptată cu febrilitate a modului în care Holmes a supraviețuit nu a sosit decât doi ani mai târziu. Problema a fost că, între timp, scriitorii Moffat și Gatiss au urmărit speculațiile cu zâmbete mulțumite pe fețe – și au decis să integreze această frenezie a fanilor în scenariul în sine.

A făcut sau nu? Sherlock se scufundă de pe acoperiș

(BBC)

Mai întâi a venit mini-episodul de Crăciun „Many Happy Returns”. A urmat lui Philip Anderson (Jonathan Aris), un fost membru al serviciilor criminalistice ale Poliției Metropolitane, care fusese concediat după ce a devenit fixat de convingerea lui că Sherlock era încă în viață.

Până în ziua de Anul Nou 2014, toți ochii erau ațintiți asupra BBC One pentru a găsi în sfârșit răspunsuri. Aproape 13 milioane au urmărit „The Empty Hearse”, inspirat de cel al lui Conan Doyle Aventura casei goale. Episodul l-a văzut pe Holmes reunit cu Watson și duo-ul învingând o rețea teroristă subterană. Destul de asta, a venit strigătul de pe canapele din toată țara, cum rămâne cu cascadoria sinucigașă?

Un flashback l-a arătat pe Holmes sărind înapoi pe o frânghie bungee și evadând în spital printr-o fereastră, lăsând corpul lui Moriarty într-o mască Sherlock pentru a induce în eroare privitorii. A existat chiar și un cameo de la smecherul Derren Brown, hipnotizându-l pe Watson pentru a-i lăsa timp pentru ca acest lucru să fie configurat. Cu toate acestea, aceasta s-a dovedit rapid a fi o teorie a conspirației „proștii” concepută de Anderson. Swizz.

O altă reconstrucție i-a arătat pe Sherlock și Moriarty în comun, păcălindu-l pe Watson cu un manechin improvizat înainte de a cădea într-o îmbrățișare pasională. Reducerea lui Anderson a respins asta ca fiind o lucrare de fan-fiction homoerotică.

În cele din urmă, Holmes l-a vizitat pentru a sublinia modul în care rețeaua lui de persoane fără adăpost a poziționat un covoraș gonflabil, înainte de a se prezenta în trecători și paramedici. Holmes a sărit pe el și a strâns o minge de dovleac sub braț pentru a-i tăia temporar pulsul. Anderson a făcut găuri în această versiune a evenimentelor, a chicotit maniac și și-a smuls teoriile de pe pereți. Încă un swizz.

Episodul a prezentat cluburi de fani, hashtag-uri și ipoteze elaborate. Reprezentând discursul din viața reală, Anderson a fost dezamăgit de fiecare explicație. „Toată lumea este un critic”, a glumit Holmes. Aceștia au fost Moffat și Gatiss care i-au batjocorit pe sceptici, îndepărtând orice potențială reacție cu glume îngâmfate.

Explicația de consens părea să fie „Operațiunea Lazăr”: un airbag uriaș ascuns de o stație de ambulanță, un cadavru asemănător furnizat de Molly, un biciclist ciocnind cu Watson pentru a-i distrage atenția. Dar nimeni nu putea fi sigur. În loc de un răspuns simplu, am primit mai multe răspunsuri, dar nu chiar.

Gotcha: Cumberbatch și Martin Freeman la un eveniment de presă „Sherlock” în 2016

(Jeff Spicer/Getty)

Poate că nicio soluție nu ar fi mulțumit pe toată lumea. Asta risca să nu placă nimănui. A fost jucăuș postmodern, dar în cele din urmă frustrant. Așa cum i-a spus Moriarty lui Holmes pe acoperișul spitalului: „Asta este slăbiciunea ta. Întotdeauna vrei ca totul să fie inteligent”. Reluând mandatul lui Moffat ca Medic care showrunner, care a devenit supracomplicat și auto-indulgen, show soră Sherlock – cândva aclamat universal, dar care a divizat brusc publicul – a început să dispară pe propria sa alee din Baker Street.

Soția lui Watson, Mary (Amanda Abbington) a fost demascată ca un asasin ninja. Holmes a împușcat cu răceală un adversar în public, înainte de a fi eliminat rapid de crimă când Moriarty s-a ridicat din mormânt. Un întreg episod de fantezie victoriană a avut loc în interiorul „palatului minții” al lui Sherlock, plin de droguri.

Următoarea serie a continuat declinul, primind recenzii hotărât mixte și obținând doar 56% pe site-ul de agregare critic Rotten Tomatoes – o scădere abruptă de la 94% pentru seria anterioară. Nici măcar nu mă face să încep cu toate acele afaceri complicate, non-canonice, cu sora rea, de mult pierdută, a lui Sherlock, care se schimbă, Eurus (Sian Brooke). Până la difuzarea ultimului episod, 221B Baker Street fusese distrusă, Watson era văduv și Holmes l-a descris drept „un drogat care a rezolvat crime pentru a se droga”.

Au trecut cinci ani lungi de atunci Sherlock ultima dată am pășit pe ecranele noastre, creierul zbârnâind, haina umflată. Moffat și Gatiss au pus la cale o altă serie, dar erau nehotărâți dacă să o producă. Deși creatorii și distribuția și-au exprimat toți interesul de a face mai mult, conflictele de programare înseamnă că este încă blocat în iadul dezvoltării.

Fanii sunt lăsați în aer, ca un Sherlock care cade. Să sperăm că și spectacolul se ridică ca Lazăr – și când se va întâmpla, e mai elementar, dragii mei scriitori.

„Sherlock” este disponibil pe iPlayer, BritBox, Alibi și Amazon Prime Video

Add Comment