Procesul susține că CEO-ul Facebook și Google erau la curent cu o înțelegere pentru a controla vânzările de publicitate | Tehnologie

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, și CEO-ul Google, Sundar Pichai, ar fi fost conștienți și au aprobat un acord de colaborare cu privire la potențiala manipulare a vânzărilor de publicitate, potrivit documentelor recent dezvăluite.

Documentele, care au ieșit la iveală vineri, au fost depuse ca parte a unui proces împotriva Google, introdus de procurorii generali ai mai multor state americane. Procesul a fost intentat pentru prima dată în decembrie 2020 și a susținut că Google a indus în eroare editorii și agenții de publicitate cu privire la prețul și procesul licitațiilor publicitare. La acel moment, multe documente și părți ale procesului au fost redactate, dar hotărârile judecătorești le-au făcut publice de atunci.

Procesul susține că Google și-a menținut controlul asupra pieței de vânzare de publicitate – o piață pe care o domină – prin umflarea prețului reclamelor pentru mărci și suprimând concurența din partea altor burse de publicitate.

Potrivit Wall Street Journal, plângerea susține că „Google a buzunat diferența dintre ceea ce le-a spus editorilor și agenților de publicitate că un anunț a costat și a folosit fondul de bani pentru a manipula viitoarele licitații pentru a-și extinde monopolul digital”. Documentele citează în continuare mesaje interne în care angajații Google au spus că ar fi folosit „informații privilegiate” pentru a crește afacerea.

Jurnalul a raportat că procesul susține, de asemenea, directori atât de la Facebook, care recent a redenumit Meta, cât și de la Google, care au semnat un acord pentru a se asigura că Facebook va licita și va câștiga un anumit procent de reclame.

Potrivit procesului, directorul de operațiuni al Facebook, Sheryl Sandberg, a spus „explicit că „aceasta este o afacere mare din punct de vedere strategic”” într-un fir de e-mail din 2018 despre înțelegerea care l-a inclus pe CEO-ul Facebook.

Când cele două părți au stabilit termenii acordului, „echipa a trimis un e-mail adresat direct CEO-ului” Zuckerberg, se arată în proces.

Dacă se constată că Pichai a aprobat personal înțelegerea, el poate fi găsit complice la extinderea monopolului Google asupra pieței de publicitate prin manipulare. Un purtător de cuvânt al Google a declarat AP că, deși înțelegerea nu era un secret, a fost inexact să spunem că Pichai l-a aprobat.

„Semnăm sute de acorduri în fiecare an care nu necesită aprobarea CEO-ului, iar acest lucru nu a fost diferit”, a spus purtătorul de cuvânt.

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al Google, Peter Schottenfels, a declarat că procesul este „plin de inexactități și nu are merit legal”.

Purtătorul de cuvânt al Meta, Chris Sgro, a declarat vineri că acordul de licitare publicitar al companiei cu Google și acordurile similare pe care le are cu alte platforme de licitare „au contribuit la creșterea concurenței pentru plasarea anunțurilor”.

„Aceste relații de afaceri îi permit lui Meta să ofere mai multă valoare agenților de publicitate, în timp ce îi compensează în mod echitabil pe editori, rezultând rezultate mai bune pentru toți”, a spus Sgro.

Noile detalii apar pe măsură ce companiile de tehnologie se confruntă cu un control din ce în ce mai mare asupra presupuselor practici anticoncurențiale. Un judecător american a hotărât la începutul acestei săptămâni că guvernul poate continua cu un proces care urmărește să despartă Meta, părintele Facebook, Instagram și WhatsApp, în efortul de a-și slăbi stăpânirea pe piață. Și vineri, un grup de aproape patru zeci de state a cerut să reia un proces antitrust separat împotriva companiei.

Între timp, Google se confruntă cu propriile acuzații legate de monopol aduse de guvernul SUA. Google a negat acuzațiile.

Add Comment