Primul lucru: Prințul Andrew pierde rolurile militare și utilizarea titlului de ASR | știri din SUA

Primul lucru: Prințul Andrew pierde rolurile militare și utilizarea titlului de ASR | știri din SUA

Buna dimineata.

Prințul Andrew a fost complet îndepărtat din viața regală oficială, după ce regina l-a deposedat de afilierile sale militare și de patronajul regal, pe fondul cazului său de agresiune sexuală în curs.

Intenționată să distanțeze monarhia de Ducele de York, mișcarea dramatică înseamnă că nu va mai folosi stilul regal al Alteței Sale Regale în nicio calitate oficială.

Palatul Buckingham a declarat joi într-o declarație: „Cu aprobarea și acordul Reginei, afilierile militare și patronajele regale ale Ducelui de York au fost returnate Reginei. Ducele de York va continua să nu-și asume nicio îndatorire publică și apără acest caz ca cetățean privat.”

Virginia Giuffre, acum în vârstă de 38 de ani, spune că a fost forțată să facă sex la 17 ani cu ducele de către asociații săi Jeffrey Epstein și Ghislaine Maxwell și a intentat un proces civil împotriva lui Andrew. El neagă acuzațiile.

 • Cum va afecta cauza civilă monarhia? Norman Baker, comentator pe probleme regale, a spus că familia regală „nu a putut scăpa de pagubele imense” pe care le-ar aduce cazul.

 • Mutarea a venit la câteva ore după peste 150 de veterani militari i-au scris Reginei descriind poziția lui Andrew ca fiind „insustenabilă” și cerându-i să-și înlăture rolurile militare de onoare.

Sinema și Manchin scapă reforma obstrucțională

De luni de zile, Kyrsten Sinema și colegul democrat de centru Joe Manchin au apărat obstrucționarea, care reprezintă un obstacol major în calea reformei drepturilor de vot.
De luni de zile, Kyrsten Sinema și colegul democrat de centru Joe Manchin au apărat obstrucționarea, care reprezintă un obstacol major în calea reformei drepturilor de vot. Fotografie: Kent Nishimura/Los Angeles Times/Rex/Shutterstock

Senatorii Kyrsten Sinema și Joe Manchin au zădărnicit eforturile lui Joe Biden de a promova legislația privind drepturile de vot prin Congres.

Se pare că președintele ar fi fost în ultimele discuții cu democrații de centru, joi seară, după ce Sinema din Arizona a declarat că nu va sprijini nicio modificare a regulilor de obstrucție. Manchin din Virginia de Vest, l-a lăudat pe Sinema și și-a dat propria declarație confirmând că nici el nu va face acest lucru.

Rebeliunea lui Sinema și Manchin vine într-un moment de profundă preocupare pentru democrația SUA. Parlamentarii republicani din 19 state au promulgat 34 de legi noi care impun noi restricții de vot.

 • De ce Sinema nu a sprijinit schimbarea regulilor? Senatorul a spus că „nu va sprijini acțiuni separate care agravează boala de bază a diviziunii care infectează țara noastră”.

 • De ce conteaza? Întrucât niciun republican nu susține proiectele de lege privind drepturile de vot sau modificarea regulilor de obstrucționare, democrații nu pot progresa decât dacă Sinema și Manchin vor vota cu ei.

Curtea Supremă blochează regulile lui Biden privind vaccinul sau testarea la locul de muncă

Joe Biden în Delaware anul trecut
Joe Biden în Delaware anul trecut. SUA este lider mondial în numărul mediu zilnic de noi infecții raportate. Fotografie: Jim Watson/AFP/Getty Images

Instanța supremă a blocat administrația Biden să impună o cerință ca angajații nevaccinați din întreprinderile mari să testeze săptămânal și să poarte mască la locul de muncă.

Majoritatea conservatoare a Curții s-a opus regulii, dar a permis impunerea unui mandat de vaccinare pentru majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătății din SUA. Mandatul se aplică furnizorilor de asistență medicală care primesc finanțare federală Medicare sau Medicaid, care ar putea afecta 76.000 de unități de asistență medicală și furnizori de servicii medicale la domiciliu.

Peste 80 de milioane de oameni ar fi fost afectați de regula privind vaccinurile sau testarea administrației pentru siguranța și sănătatea în muncă pentru întreprinderile cu cel puțin 100 de angajați.

 • Ce a facut suprem argumenta in instanta? Majoritatea conservatoare a decis că administrația și-a depășit autoritatea în încercarea de a impune această cerință.

 • … și liberalii disidenti? Cei trei judecători au susținut că instanța a fost cea care a depășit limitele, respingând experții în sănătate în hotărârea sa.

În alte știri…

Novak Djokovic
Campionul în apărare la tenis Novak Djokovic i-a fost anulată viza de către ministrul australian al imigrației, Alex Hawke, înainte de Australian Open 2022. Fotografie: Kelly Defina/AP
 • Viza australiană a lui Novak Djokovic a fost anulată din nou cu doar câteva zile înainte de începerea Australian Open. Mișcarea ministrului australian al imigrației va însemna probabil că Djokovic este deportat și nu poate juca turneul.

 • Comitetul select al Camerei a citat Twitter, Meta, Alphabet și Reddit pentru înregistrări legate de atacul de la Capitoliu. Congresmanul Bennie Thompson a spus că cererile anterioare de cooperare au fost ignorate.

 • Partidul republican a indicat că intenționează să se retragă din dezbaterile prezidențiale din SUA, după pretenții că este părtinitoare împotriva lui. New York Times a raportat pentru prima dată că Comitetul Național Republican a trimis o scrisoare Comisiei pentru dezbateri prezidențiale joi.

 • Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, se confruntă cu apeluri reînnoite pentru demisia sa după alte acuzații ale părților în ajunul înmormântării prințului Philip, care a fost distanțat social. La acea vreme, adunările în aer liber erau limitate la șase persoane sau două gospodării.

Statul zilei: Covid a creat 20 „miliardarii pandemici” din Asia

Un vânzător în fața caracterului chinezesc fu (noroc) la noul an lunar.
Un vânzător în fața caracterului chinezesc fu (noroc) la noul an lunar. Au fost peste 200 de noi miliardari în regiunea Asia-Pacific. Fotografie: Teh Eng Koon / AFP / Getty

Pandemia a exacerbat o diviziune puternică a bogăției în Asia: în timp ce 140 de milioane de oameni au căzut în sărăcie după ce și-au pierdut mijloacele de existență, Covid a creat 20 de noi „miliardari pandemici”, potrivit unui raport al Oxfam. Noii miliardari au profitat de răspunsul internațional la criză, vânzând produse farmaceutice, echipamente medicale și servicii.

Nu ratați asta: Big Thief de ce înregistrarea este ca sexul

Hoțul Mare
„Nu ne lăsăm să fim clișeul vedetei rock – ești pe scenă, oamenii țipă – dar acolo te poți pierde în tine” Fotografie: Josh Goleman

Big Thief sunt excepția de la regulă: tot ceea ce îi face să funcționeze „ar putea fi distrugerea oricărei alte trupe”, scrie Marissa R Moss. Frontperson Adrianne Lenker și chitaristul Buck Meek sunt divorțați, basistul Max Oleartchik locuiește într-o altă țară, iar membrii grupului au proiecte secundare muzicale separate. „Alchimia” acestor elemente este „ceea ce îl face pe Big Thief Big Thief în primul rând”, îi spune Meek lui Moss în această piesă despre ceea ce face trupa să treacă, durere și de ce înregistrarea este ca sexul.

Ultimul lucru: brutarii francezi suferă de baghete din supermarket

Baghete într-o brutărie din Paris, Franța.
Baghete într-o brutărie din Paris, Franța. Fotografie: Chesnot/Getty Images

Brutarii francezi au acuzat de „demagogie” un mare lanț de supermarketuri care oferă prețuri sub inflație pentru baghete. Grupul Leclerc a promis marți să-și reducă marjele de profit pentru a limita costul pâinii franceze la 29 de cenți de euro (24p), determinând brutarii, fermierii și morarii să-l acuze de „lansarea unei campanii care distruge valori”.

Inscrie-te

Înscrieți-vă la briefing-ul de dimineață din SUA

First Thing este livrat în mii de căsuțe de e-mail în fiecare zi a săptămânii. Dacă nu ești deja înscris, abonează-te acum.

Intrați în legătură

Dacă aveți întrebări sau comentarii despre oricare dintre buletinele noastre informative, vă rugăm să trimiteți un e-mail la [email protected]

Add Comment