JPMorgan plănuiește cheltuieli „uimitoare” în tehnologie de 12 miliarde de dolari pentru a învinge fintech-urile

JPMorgan Chase, cel mai mare creditor de pe Wall Street, a declarat că intenționează să crească dramatic cheltuielile pentru tehnologie și talent pentru a-și consolida poziția competitivă, stârnind îngrijorarea investitorilor cu privire la câștigurile băncilor americane în 2022.

Întrucât a raportat profituri record anul trecut, JPMorgan i-a uimit pe analiști cu o prognoză că cheltuielile vor crește cu 8% în acest an, până la aproximativ 77 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că va rata probabil un obiectiv cheie de profitabilitate în 2022 și, posibil, în 2023.

O parte din cheltuielile crescute provin din salarii mai mari, cu un plus de 2,5 miliarde de dolari alocați pentru compensații și cheltuieli de călătorie. Dar JPMorgan a mai spus că plănuiește să crească noile investiții în acest an cu 3,5 miliarde de dolari, sau 30%, la aproape 15 miliarde de dolari. Cheltuielile pentru tehnologie în 2022 vor atinge 12 miliarde de dolari în 2022, se spune.

„Tehnologia globală cheltuiește în jur de 12 miliarde de dolari, acesta este un număr uimitor”, a spus James Shanahan, analist la Edward Jones. „Acest lucru probabil elimină valoarea cumulativă în dolari a investițiilor tuturor fintech-urilor din lume care încearcă să le perturbe.”

Acțiunile JPMorgan, care s-au dublat aproape de adâncimea pandemiei, au scăzut vineri cu peste 6%. Acest lucru a afectat, de asemenea, prețurile acțiunilor altor bănci importante care urmează să raporteze câștiguri săptămâna viitoare, Morgan Stanley scăzând cu 3,6%, Goldman Sachs cu 2,5% și Bank of America cu 1,7%.

Jamie Dimon, 65 de ani, care și-a făcut o reputație pentru controlul costurilor ca director executiv al JPMorgan din 2005, le-a spus analiştilor că banca va trebui să „cheltuiască câţiva dolari” pentru a învinge concurenţii.

Cu toate acestea, planurile de cheltuieli l-au determinat pe Mike Mayo, un analist bancar la Wells Fargo, care a recomandat JPMorgan clienților în ultimii șapte ani, să reducă acțiunile băncii, în absența oricăror indicatori de performanță atașați creșterii cheltuielilor.

„Nici și Jamie Dimon, unul dintre cei mai buni bancheri ai generației sale, nu primește un permis gratuit pentru a crește cheltuielile de investiții la jumătate în decurs de trei ani, fără a oferi mai multe detalii despre beneficiile așteptate”, a spus Mayo.

Diagramul în coloană a cheltuielilor pentru investiții în miliarde de dolari, care arată că JPMorgan estimează că cheltuielile pentru investiții vor crește la aproape 15 miliarde de dolari în 2022

JPMorgan crește cheltuielile, în timp ce creșterea activității de tranzacționare care a generat venituri record din banca de investiții începe să-și piardă din avânt. Investitorii au sperat că creșterea ratelor dobânzilor – și a ratelor mai mari la împrumuturi – ar ajuta la compensare, dar, în schimb, o mare parte din acest beneficiu va fi acum destinată finanțării de noi investiții.

Cheltuielile mari reflectă presiunea asupra băncilor de a concura cu companii de tehnologie financiară precum procesorul de plăți Stripe, creditorul de rate Affirm și banca challenger Chime.

Jeremy Barnum, directorul financiar al JPMorgan, a declarat că banca se află într-un „moment de accelerare” a cheltuielilor pentru investiții. „O parte din motivul acestui fapt este cantitatea de concurență pe piață”, a spus Barnum într-un apel cu reporterii, „în special din partea noilor intrați”.

JPMorgan alocă noi fonduri pentru centrele de date și cloud computing pentru vânzare ca extindere pe noi piețe precum Marea Britanie și costuri de marketing.

Directorii spun că investițiile în tehnologie de astăzi vor duce în cele din urmă la costuri de operare mai mici. Dar ar putea dura ani pentru a realiza aceste economii, iar lipsa detaliilor granulare este o sursă de frustrare pentru investitori.

„Tu, în calitate de acționar, în calitate de străin, nu vei putea niciodată să faci diferența dintre cheltuielile pentru investiții și pur și simplu vechile cheltuieli decât trei ani mai târziu. Așa că trebuie doar să o iei cu credință”, a spus Chris Kotowski, analist bancar la Oppenheimer & Co.

După câștigurile din trimestrul al patrulea la Citigroup, care a cheltuit deja masiv pentru a-și consolida tehnologia sub presiunea reglementărilor în urma accidentelor de la bancă, directorul financiar Mark Mason a numit tehnologia o „linie de creștere foarte importantă” în baza de cheltuieli a băncii, fără a oferi un prognoză specifică.

Acțiunile băncii au scăzut vineri cu 1,25%.

Între timp, acțiunile Wells Fargo au crescut cu 2% după ce banca a raportat că veniturile au crescut cu 12% în al patrulea trimestru, încercând să-și revină după un scandal de conturi false. Banca a spus că cheltuielile sale vor fi probabil mai mici decât în ​​2021, chiar dacă plănuiește un plus de 1,2 miliarde de dolari în investiții în tehnologie și compensații.

Add Comment