Fii zeul propriului Pământ de Mijloc în WorldBox

Ce coincidenta. Cine ar fi crezut că un joc precum WorldBox – God Simulator va sosi exact în același timp în care am decis să revăd The Hobbit și The Lord of the Rings? Ediții extinse, desigur. Tocmai am terminat Fellowship of the Ring, așa că le parcurg. Sărmanul bătrân Boromir – mă ia de fiecare dată.

Este corect să spun că am orci, spiriduși și pitici în creier, așa că vă puteți imagina surpriza mea când WorldBox mi-a permis să-mi creez, aproape literal, propriul Pământ de Mijloc. Am primit chiar și o realizare „Bravo, ai făcut Pământul de Mijloc” când am umplut lumea cu cursele relevante.

Eu sunt, după cum sugerează titlul jocului, zeul acestei lumi. Pot să-l fac să arate orice vreau, apoi îl completez și văd ce se întâmplă – urmărește-mi cum rasele apar, se construiesc și se răspândesc pe harta mea. Tot timpul când fac asta, se generează o istorie. Ei încoronează suverani care îmbătrânesc și mor. Ei creează regate care prosperă și explodează. Și, inevitabil, se duc la război. Și jocul urmărește totul, urmărind istoria lumii tale.

În lumea mea, spiridușii erau răspândiți. S-au înmulțit ca o hoardă de Legolase excitați. Și nu s-au răspândit pașnic: erau niște expansioniști vicioși, ștergând tot ce se afla la îndemâna lor. Nici nu am observat că au alergat peste oameni, dar când s-au apropiat prea mult de pitici, am intrat în panică. am intervenit. Dar apoi ce altceva ar trebui să un zeu face?

Interferența este cealaltă jumătate a jocului. Este aproape ca și cum ai stabili civilizații exact, astfel încât să poți interveni, asigurându-te că mediul tău de testare este suficient de robust înainte de a lansa provocări. Încercați câteva haite de lupi, urși, rinoceri, dar de când se bazează o fantezie palpitantă pe întâlniri banale ca acestea? Mai bine să loviți demonii care ard pământul în urma lor, sau pe inamicii de tip White Walker care îl îngheață. Sau nigromanți care invocă schelete sau vrăjitori răi care sunt urmăriți în întreaga lume de vrăjitorii albi. Ai povești în minte?

Dar ele reprezintă doar o fracțiune din ceea ce este oferit. Există zombi cu infecțiozitatea lor notorie, există OZN-uri, există dragoni. Există dezastre naturale precum tornade, cutremure și erupții vulcanice. Există binecuvântări și vindecări, ciume și infecții. Există chiar, dacă te simți deosebit de distructiv, o gamă alarmantă de bombe care distrug lumea. Și pe de altă parte: multe puteri creative și capacitatea de a împinge înapoi și de a remodela orice vezi. Dar nu, trebuie spus, puterea de a controla creaturile. Ești în continuare strict indiferent.

O hartă păstrată în WorldBox
O hartă foarte răsfățată în WorldBox
Lumea mea frumoasă păstrată. Lumea mea care nu mai este frumoasă, foarte răsfățată.

Așa decurge jocul: tu creezi (jocul creează și spontan, dacă îți dai voie), monitorizezi (accelerezi timpul dacă vrei) și te chinuiești. Îndepărtezi spiridușii cu o invazie tactică a demonilor sau îi ajuți pe pitici cu resurse bonus dacă rămân în urmă. Și pe măsură ce faci asta, epocile sau erele din lumea ta încep să apară în mod natural. Vremuri de expansiune pașnică sau mari războaie. Epocile în care o rasă a înflorit în timp ce altele s-au stins. Epocile când răul a măturat pământul. Totul se joacă în fața ochilor tăi ca furnicile care se mișcă înainte și înapoi într-o grădină.

Dar locul în care WorldBox este cu adevărat inteligent este în modul în care vă aduce mai aproape, generând statistici detaliate pentru fiecare personaj în parte. El te încurajează să le inspectezi pentru a vedea foile de statistici ale personajelor generate aleatoriu, care evoluează – statistici de luptă, statistici de personalitate, statistici sociale. Sunt personaje vii și schimbătoare în lumea ta.

Un prim plan al lumii mele cu un dragon în libertate
Un prim plan al lumii mele foarte aglomerate, cu un dragon în libertate.

Nu sunt doar delicii. Înregistrați-vă pe un demon dezlănțuit o jumătate de oră mai târziu și va fi acumulat zeci de ucideri, a urcat câteva niveluri, mai multe puncte de lovitura și trăsături noi, cum ar fi statutul de veteran sau un ochi. Înregistrați-vă pe unul dintre conducătorii tărâmului lumii și îl veți vedea îmbrăcat cu echipamente rare și legendare, făurite de oamenii lui în urmă cu X ani. Gândiți-vă la armele legendare ale operei lui Tolkien, precum Orcrist sau Glamdring sau Anduril – sunt genul ăsta de lucruri.

Este acea atingere personală care încălzește și colorează cu adevărat liniile mai largi ale sim-ului, făcându-l să te simți ca și cum ai scrie propriul tău Silmarillion, unde marii campioni și mari dușmani apar și luptă pentru soarta lumii. Este foarte greu să-ți iei ochii de la ea.

În cele din urmă, nu știu cât de complexă este simularea și cât de lungă te-ar putea surprinde rezultatele ei – este greu de spus din câteva ore de joc. Dar există deja multe de jucat, ca titlu cu acces anticipat cu aproximativ două- un an de călătorie de dezvoltare, există timp suficient pentru a adăuga mai multe.

Add Comment